Thursday, 7 November 2013

Akhirnya.. saya RESIGN :(

Assalamua’laikum readers yg dikasihi Allah S.W.T..

First of all, aku dengan rendah dirinya berharap agar post kali ini dapat memberi manfaat dan memberi sedikit cetusan idea (cuba bayangkan volcano..) untuk mereka di luar sana yg masih bekerja tetapi pada yang sama wujudnya keinginan untuk berhenti kerja. Insya’allah.. Kalau boleh, sepanjang aku ber’blogging ni, aku tak nak post stuff yg sia-sia. Niat aku suci J. Semoga apa yg aku tulis semuanya akan memberikan kebaikan kepada semua.

Alright.. NEXT..

Setelah berbulan-bulan menahan pemberontakan yang berlaku dalam hati sendiri, menahan stress yg sebenarnya tak lah stress sangat. It’s just that, that kind of stress is no longer tolerable L... Akhirnya pada 31st October 2013, bersamaan 26 Dzulhijjah 1434 Masehi, aku telah meletakkan surat jawatan sebagai Process Engineer di salah sebuah consultant oil and gas firm yg terkemuka di Malaysia. Fuh.. Lega seyh.. Macam baru alih batu seberat 1 tonne atas kepala.

Dalam kelegaan tu, ada kesedihannya. But, what to do. The decision has been made. Let it flow.. smoothly. Don’t turn back (ini kata-kata semangat dari husband selaku best friend aku). Ok, once I submitted the letter to my boss, terus call husband, ok fine, dia tak terkejut sgt (sebab mungkin terlalu kerap aku ni merengek nak berhenti kerja.. heheh). Tapi colleagues (as expected) memang terkejut. Yelah, resign kan, sesiapa pun kalau dalam bidang pekerjaan tahu ada kawan nak resign, surely akan terkejut J. Hurm.. Bukan senang nak resign. Apetah lagi, position tu mahal dalam bidang oil and gas. Kerja pun fun. Tapi, aku dah tak sanggup nak harung 9 hours per day form Monday to Thursday, and leftover 4 hours on Friday. I’m tired!! I miss my kids. I want to be with them. Aku dah tak boleh muhasabah diri aku lagi bila kata-kata anakku yang suruh ibu don’t work. Arghhh.. Aku tewas pada anak-anak kecilku ini. And, tak boleh kata akan resign next month or next year. Guarantee tak akan jadi. Dia kena.. Pap.. Terus buat surat, sign and letak atas meja boss.

Kalau ikut plan, saya nak resign on December 2014 sebab on January 2015 anak yang sulung akan start standard one. My daughter will be 5 years and 3 years old at that time, so kena manage sekolah dan pre-school masing-masing. Tapi, memang dah tak boleh dah… I need to make a firm and final decision. Fuh.. life is tougher as you get older kan ..

After 2 to 3 days macam tu, saya dah rasa macam tak tenang. Soalan demi soalan bertubi-tubi menusuk kotak fikiran. Lepas ni boleh ke hidup di bawah tanggungan husband sepenuhnya. Boleh ke?? (wondering 100kali). Macam mana nak shopping shawl, bajuku, baju anak-anak, nak makan sedap-sedap, nak vacation duduk kat hotel or chalet yg selesa? Nak makan aiskrim baskin and robbins evey weekend? Nak shopping junkfood kat Giant or Tesco every week? How huh? Terus  saya menggelabah Macam mana aku nak contribute? Aku dah tak ada income. Time tu memang rasa berbelah bahagi sangat. Terus approved semua head hunters dalam LinkedIn yang nak connect. Submit CV to head hunters walaupun depa tak tanya. Hehe. Sampai bila aku nak bolak-balik macam ni. Lastly, aku nekad aku nak grab the opportunity in business and niat sebagai fardhu kifayah. Sebab, kalau aku tak niat macam tu, selagi itulah hati aku akan bolak-balik..

Ya Allah..  Kepada Allah tempatku meminta petunjuk dan kemudahan dalam melakukan sesuatu..

Hwaaaa..




2 comments:

  1. walau aku akn merinduimu (ayat nk jiwang je kn) aku ttp sokong ape pon kputusan ko....jgn lost contact ngan aku k...nk nanges mcm ank ko gak...huwaaaaaaaaaaaaaaaa.....

    ReplyDelete
  2. of course mrs ecam. ia adalah satu kerugian kalau aku lost contact dgn ko. you are one of my bff EVER.. :)

    ReplyDelete